Sveriges modernaste biograf – 19 meter filmduk och fotpuffar

Gamla Sagabio­grafen i Uddevalla har snart kört sin sista rulle. Men när den stängs är det premiär för Bio­staden – Sveriges modernaste bio, med enorm filmduk och ett ljud som slår det mesta. Dessutom superbekväma fåtöljer – en del med fotpuffar.

Den nya biografen i Uddevalla byggs av Citypark Lancaster AB, i anslutning till Lancasters parkeringshus, och har fått namnet Biostaden. Svenska Bio gör en storsatsning, som enligt vd Peter Fornstam blir Sveriges modernaste biograf med närmare 500 platser i fem salonger.

– Vi har använt oss av den senaste tekniken inom ljud, berättar Peter Fornstam. Högtalarna finns på alla fyra väggarna i salongen, och även i taket. Om det regnar i filmen kommer du att uppleva att det regnar även på dig i salongen. Dessutom har vi satsat mycket på komforten med sköna fåtöljer, och på vissa ställen till och med fotpuffar att lägga benen på.

När det gäller intensiva när­varo­upplevelser på bio brukar Cosmonova på Naturhistoriska museet i Stockholm nämnas, är det här något liknande?

– Ljudmässigt har vi ett mer avancerat 60-kanal system, Dolby Atmos. Och med 19 meter bioduk från vägg till vägg och från golv till tak – som är större än vad Berga­kungen i Göteborg har – kan jag garantera att upplevelsen blir hisnande.

Det är en stor investering, har det funnits några tveksamheter att satsa så mycket i en relativt liten stad som Uddevalla?

– Inte alls, säger Peter Fornstam. Vi har drivit biografen Saga under många år och vet att det finns stort intresse för bio i hela regionen. Vi har även en målsättning att kunna skapa besöksanledning till Uddevalla – inte minst från Göteborg.

PFornstam
Peter Fornstam, Svenska Bio

Biostaden ligger centralt i Uddevalla med en stor glasad entré ut mot Göteborgs­vägen. Kommer man med bil går det bra att parkera i p-huset under biografen. Premiär blir det i sommar.