Ett boende som ger livskvalitet

Ett centralt boende kan också ligga på landsbygden. Från familjen Dygds gård är det nära till hav, natur, Torp köpcenter och E6:an. En riktig pärla mitt i Bohuslän.

Familjen Dygd består av Martin 41 år, Zandra 37 år, barnen Wilma 5 år och Philip 8 år. Familjen flyttade 2005 till en gård vid havet i Rotviksbro, ca 10 km väster om Uddevalla. På sin gård driver Martin och Zandra Bokenäsets motorpark, där enbart miljövänliga eldrivna motorcyklar och fyrhjulingar används. De har också en ungdomsverksamhet där de tar emot ungdomar som är i behov av socialt stöd.

Centralt fast på landet

— Vi bodde i ett hus i centrala Uddevalla tidigare. När vi bestämde oss för att starta verksamheten med motorparken och ungdomarna tittade vi på olika alternativ. När vi fick möjlighet att köpa den här gården tänkte vi först att det verkligen var ute på landet. Men vi insåg snabbt att läget för vår del var ännu mer centralt, samtidigt som vi bor med havet och naturen precis inpå knuten, berättar Martin.

Familjen Dygds gård är på 48 hektar, har 1000 m strandremsa och består av ett boningshus på 200 kvm, en ladugård på 400 kvm samt en lillstuga.

— Vi gillar läget här vid Lanesund och Rotviksbro. Vi har 3-4 minuter till Torp köpcentrum, 50 min till Göteborg och 12 mil upp till Strömstad och norska gränsen. Ungdomarna som kommer till oss från Göteborg kan åka direkt med buss från Nils Ericsson-terminalen och kliva av på busshållplatsen vid vår gård. Närheten till Norge är också bra då det är många norrmän som kommer till motorparken och bor på hotell i och runt Uddevalla.

Barnen kan välja att gå i skola i Bokenäset eller i Herrestad som ligger närmare Uddevalla tätort. Ungefär hälften av barnen går i Bokenäs och hälfen i Herrestad, det är olika faktorer som spelar in vilket man väljer.

Det byggs mycket kring Lanesund. 200 nya hushåll och ett ålderdomshem är planerat. Rotan, Uddevallas enda lanthandel, bygger ut för att kunna fortsätta serva bygden.

Hög livskvalitet med naturen inpå knuten

— När vi träffar människor från Göteborg som får uppleva hur vi har det här är det många som säger att det är skönt att komma bort från Göteborg, även om de inte vill flytta därifrån. Vi upplever att vi har en väldigt hög livskvalitet här. Man börjar bli hemmablind men det är fantastiskt att bo så nära inpå skog, hav, natur och båtliv, samtidigt som vi har närheten till Torp och Uddevalla, säger Martin.

— Ett tips till den som är båtintresserad är att det finns många båtplatser till uthyrning här. Många säger att det är ont om båtplatser men här finns det gott om dem!