Fräscht och centralt i Uddevalla

Ylva och Lennart

Lennart och Ylva Jonsson stortrivs i sin nya lägenhet på Östberget i centrala Uddevalla. De flyttade in i maj 2012 och håller fortfarande på att upptäcka Uddevall som stad.

Lennart jobbar som skogsvaktare och Ylva är sjuksköterska på Uddevalla sjukhus. De är båda drygt 50 år och kommer ursprungligen från Värmland. För tio år sedan flyttade de till ett hus i Kråkeröd, två mil utanför Uddevalla.

— Vi har sagt de senaste tio åren att när vi blir gamla ska vi flytta till lägenhet. Det var bara det att vi blev gamla lite fortare än vi hade tänkt. Vi hade tittat på någon lägenhet tidigare, innan jag fick syn på att det skulle byggas lägenheter här. Jag kontaktade Länsförsäkringar och bad om att få ett prospekt, berättar Lennart.

— Även om vi hade pratat om att flytta, så kände jag mig inte mogen för att flytta till lägenhet. Jag fick en liten kris. När vi väl hade bestämt oss var det tur att vi hade 17 månader att vänja oss vid tanken. Det är ju en del praktiskt som behöver göras när man lämnar ett hus, man har samlat på sig en del grejer som man inte kan eller vill flytta med till lägenheten, säger Ylva.

Veidekkeostbergetpanorama1 1

Balkong runt hela lägenheten

Lägenheten har fyra rum och kök på ca 94 kvm och ligger på tredje plan. Planlösningen mellan kök och vardagsrum är öppen. Ett badrum med tvättmaskin och dusch, en mindre separat toalett, ett förråd och en större garderob finns också i lägenheten. Hela lägenheten har fina trägolv och är väldigt ljus och luftig. I markplan finns ytterligare ett förråd. Parkeringsplats med el betalar de 200 kr/mån för.

Runt hela lägenheten går en stor, härlig balkong. Dessutom finns möjligheten att öppna stora dörrar mot balkongen så man kan sitta inne med ”utekänsla”. Huset ligger högt, så även fast det bara är tredje våningen ser man över hela staden ända bort till Uddevallabron.

När de köpte lägenheten hade de möjlighet att göra en del egna val. Bland annat valde Ylva och Lennart andra dörrar, köksluckor och bänkskivor än det som var standard.

— Det var skönt att flytta in i en ny lägenhet som är ljus, modern och välisolerad. Här kommer vi inte behöva något underhåll de närmaste 20-30 åren, säger Ylva.

ostberget hus

Centralt läge

Just det praktiska med att ha lägenhet tycker de är en fördel nu när barnen flyttat iväg. Det är enkelt att resa och åka till husvagnen vid golfbanan en helg, bara låsa dörren och ge sig av. Ylva fick även gångavstånd till jobbet, vilket gör att de numera bara behöver ha en bil.

— Uddevalla är en mysig liten småstad som ändå erbjuder det man behöver. Det är nära till havet och väldigt fint utmed strandpromenaden och på Gustafsberg. Ibland ger vi oss ut och går utan att veta var vi hamnar, så vi håller fortfarande på att upptäcka staden, säger Ylva.

— Sen får man inte glömma bort att Uddevalla teoretiskt sett är en förort till Göteborg. Det finns goda pendlingsmöjligheter både med kollektivtrafik och bil.

— Ska man bo i staden kan man lika gärna bo centralt. Här har vi närhet till utbudet som Uddevalla erbjuder. Det är enkelt att spontant gå ut och äta eller ta en öl. Jag tycker inte man kan bo mycket bättre, säger Lennart.

Vi tackar för besöket hos paret Jonsson, som verkar ha hittat ett boende de kommer trivas med lång tid framöver.