Gymnasium med elitidrott på schemat

I Uddevalla finns en av Sveriges största gymnasie­enheter med över 3 000 elever. Elitidrottsgymnasiet UEIG är en del av gymnasieskolan där duktiga idrottare kan kombinera studier med träning på elitnivå.

Uddevalla Elitidrottsgymnasium er­bjuder elever som vill utvecklas till elitidrottare en förberedande idrottsutbildning med några av Västsveriges främsta instruktörer. Hela satsningen på elitträningen har möjliggjorts genom initiativ från organisationen Uddevalla Näringsliv, Thordénstiftelsen och kommunen.

– Att kunna kombinera träningen med de flesta av de nationella gymnasieprogrammen är väldigt populärt, så vi har fler sökande än vi har platser, säger idrottsmentor Per-Anders Hallberg, som själv är flerfaldig världsmästare i segling.

Segling har man dock inte möjlighet att träna på elitidrottsgymnasiet, men väl fotboll, handboll, friidrott och simning.

Idrottsgymnasiet 2
PA Hallberg är idrottsmentor på Uddevalla Elitidrottsgymnasium, här tillsammans med tränaren/koordinatorn Jonas Wallén.

Sportarenan Rimnershallen i Uddevalla är den naturliga mötesplatsen för gymnasieelever som tränar elitidrott. Den relativt nybyggda hallen är i tre våningar med plats för 1 400 personer. Här kan man träna friidrott, gymnastik och styrketräning. Här finns även två bollhallar, klättervägg, 200 meters rundbana, 60 meters rakbana, höjdhoppsbäddar och ett stort antal träningsredskap för exempelvis gymnastik. Simmar gör man däremot på Walkesborgs­badet i stan. Resultatmässigt är det just simmarna som sticker ut mest när det är tävlingar.

Hur ser vardagen ut för en elev som går på Elitidrottsgymnasiet?

Skolan börjar 8:30, och vissa dagar börjar eleverna då med ett träningspass fram till 10:00. Efter en gemensam frukost fortsätter sedan skoldagen på respektive program. Utöver de tre träningspass som genomförs på skoltid tränar eleverna med sin klubb ytterligare 4–5 gånger i veckan. Målsättningen är att nå nationell elit och då krävs många träningspass under en vecka.

Det låter tufft, klarar eleverna att både läsa och träna så mycket?

– De blir väldigt duktiga på att organisera och planera sin vardag, tiderna måste funka. Och alla klarar förstås inte av det, vilket är förståeligt. Men har man en talang så vill man kanske ändå testa och ta chansen. Den här möjligheten finns inte på så många gymnasieskolor i landet.

Uddevalla Elitidrottsgymnasiums verksam­het är certifierad av Svenska Fotboll­förbundet, Svenska Friidrottsförbundet, Sven­ska Hand­bolls­förbundet och Svenska Simförbundet.

Uddevalla 20140324 Uddevalla Idrottsgymnasium. Foto:PeO Nilsson
Gymnasie­elever som tränar i den välutrustade sportarenan Rimnershallen

Lite mer fakta:
Uddevalla Gymnasie­skola är en kommunal skola som består av fem enheter:
• Agneberg
• Akademi Sinclair
• Margretegärde
• Östrabo 1
• Östrabo Y

Uddevalla gymnasie­skola har 18 nationella program, 7 högskoleförberedande och 11 yrkesprogram samt Lärlingsutbildning (GLU), Introduktionsprogrammen, Elitidrottsgymnasium och Gymnasie­särskola. De flesta av de nationella programmen kan läsas med inriktning Uddevalla elit­idrottsgymnasium, UEIG. Alla utbildningar finns i skolhus som ligger centralt i Uddevalla med promenad­avstånd till buss och tåg.