Med havet och naturen i Utby

Tom och Johanna på balkongen

Med havet framför, skogen bakom och ett fantastiskt hus som de själva varit med och ritat, har familjen Wemmel fått sitt drömboende.

Familjen som består av Tom och Johanna samt barnen Felix 16, Oliver 14 och Isac 10, flyttade från Vara till Utby utanför Uddevalla hösten 2010. Tom är platschef på ett byggvaruhus i Uddevalla, tidigare var han det i Vara. Johanna har tagit med sitt konferensföretag hit.

— Vi hade känt och pratat länge om att vi längtade efter kusten. Vi har ett sommarställe i Hunnebo, där jag kommer ifrån, men vi ville ha det livet mer än bara på sommaren och helgerna, säger Johanna.

— Vår dröm var att ha havet utanför huset, att kunna ha havsutsikt och utnyttja möjligheten till båtliv, nära till bad och natur även efter arbetet på vardagarna, fyller Tom i.

Rätt tajming för familjen

Barnen började bli stora och familjen kände att ska det bli flytt är det viktigt att göra det i rätt tid, så att barnen hinner rota sig och få nya kompisar innan de blir vuxna. Därför var barnen väldigt delaktiga i beslutet att flytta. De ville komma till en större stad och kunna dela intresset kring havet, kusten och båtlivet med sina kompisar.

— Vi stod inför Felix gymnasieval, vilket också var ett starkt argument för flytten. Uddevalla är en av Sveriges största städer vad gäller gymnasieutbudet, säger Johanna.

Med facit i hand kan Tom och Johanna konstatera att det gått väldigt bra med barnen. De har skolats in bra i sina klasser och blivit väl mottagna.

— Det var det som vi var mest oroliga för, men det har gått lättare för barnen än för oss. De har utvecklats mycket sen vi flyttade hit och fått många nya vänner. Det flyttar ut mycket barnfamiljer hit till Utby. Isak har fyra klasskamrater längs med vägen hit.

Rätt tomt för drömhuset

När familjen bestämt sig för att flytta åkte de först och tittade på olika tomter utan att riktigt hitta det de sökte. Sen hittade de denna tomten på blocket av en slump och bestämde sig väldigt snabbt.

— Om man har längtat efter att bygga sitt drömhus så handlar det om att bygga det på rätt ställe. Här har man ett andrahandsvärde och kan känna att man gör en bra investering, säger Tom.

— Vi skissade på huset själva utifrån hur tomten såg ut. Sen lämnade vi över det till en arkitekt och förklarade våra önskemål. Slutresultat blev väldigt nära så som vi tänkte från början.

Huset är ett suterränghus där baksidan av nedre planet är ingrävt i berget. I bottenplanet ligger entrén och barnens rum, samt ett inbyggt garage. På övre planet finns ett stort härligt vardagsrum som hänger ihop med köket. Det är högt till tak och stora fönster ut mot havet. Rymden och ljuset utnyttjas maximalt. På detta plan finns även ett sovrum och ovanför köksdelen finns ett etage med utrymme för kontor. Runt huset går en stor balkong som gör det möjligt att gå runt hela huset även på andra planet.

Huset är lättskött med naturliga material som sten och trä. Fasaden är putsad, glasrutorna är självrengörande och trädgårdsytorna kräver minimal skötsel. Elsystemet går att programmera och styra via telefonen.

— Vi ville anamma den nya tekniken och bygga ett framtidssäkert hus. Trots att detta huset är större än vårt gamla är driftkostnaden minimal, säger Tom.

Tom och Johanna vid köksfönstret

Många pärlor i Uddevalla

Familjen tycker att Uddevalla har ett bra utbud. Här finns riktiga restauranger, ishallar och aktivitetsmöjligheter. Att ha närheten till Torp och slippa åka och handla när alla andra är där, är något som underlättar och sparar mycket tid.

— Sen är det fantastisk natur här. Det finns otroligt många vackra promenadvägar. Jag tror inte de som kommer härifrån förstår hur vackert det är. Miljön uppmuntrar till aktivitet, vi har nog aldrig rört oss så mycket som när vi flyttade hit, säger Johanna.

— Strandpromenaden och Gustafsberg är två andra pärlor. Hafstensklippan är otrolig. Man tror inte det men den är 118 meter över havet, med en fantastisk utsikt. Sen finns det många små fina stränder i skärgården. I denna del av kusten får man faktiskt vara någorlunda ifred än så länge.

Tom och Johanna har många tips om Uddevalla att dela med sig av. Här har hela familjen fått ett liv och boende som verkligen ger dem hög livskvalitet.