Torpet som fick en festsal

dromhus12
I Ulvesund, strax utanför Ljungskile har Emma Richardsdotter Tollig och Lukas Tollig byggt sitt drömhus. Ursprunget är ett gammalt torp som nu byggts till. Och det är inte vilken tillbyggnad som helst. Mest liknar den en stor festsal. Hela bygget är för övrigt dokumenterat i SVT:s programserie Husdrömmar.

Vi åker utefter stora vägen mot Ulvesund som ligger i Ljungs­kile­viken. Här någonstans ska det vara. Intill vägen står en vagn med ostförsäljning. Det är Gert Bohlin som tidigare haft Ulvesunds lanthandel, men nu bara ägnar sig åt att sälja ost. Vi hinner knappt fråga efter vägen till det så kallade Drömhuset. Gert pekar upp mot en liten avtagsväg. Han är van, många har varit här och frågat. Huset är berömt.

Vägen slingrar sig fram mellan sommarstugor och permanentboende. När den tar slut är vi framme. Här är skog överallt men fin utsikt över vatten, vikar och öar.

Vi parkerar bilen vid ett gammalt djurstall. Till vänster på en kulle ligger ett äldre torp som är sammanbyggt med ett stort fyrkantigt hus där fasaden mot vägen är helt i glas. Här bor Emma Richardsdotter Tollig och Lukas Tollig.

Entrén är en tillbyggnad som binder samman det gamla hemmanet med det nya huset. Till vänster inne i entrén kommer man till det äldre huset där renovering pågår för fullt – till höger ligger det nya huset som är i två våningar. På ena sidan, ovanför köket en trappa upp, finns sovrum, badrum och arbetsrum. I den andra halvan går rummet ända upp i taket, som i en kyrksal, med över fem meters takhöjd. På kortsidan finns en inbyggd öppen spis. Den längsgående väggen är glasad med utsikt mot skogen och det som så småningom ska bli en trädgård.

Emma och Lukas träffades på en examensfest i Lund, och flyttade så småningom ihop.
– Vi åkte mycket ut på landet och trivdes med att gå i skogen båda två, berättar Lukas. Men vi tycker även att det är jättekul med fest och många människor. Efter ett par år gick flytten till Ljungskile och vi började fundera på hus. Men det skulle helst inte vara en villa som bara var färdig att flytta in i. Snarare handlade det om något att bygga om – det kunde lika gärna vara en lada, om den gick att göra något av.

– Så, 2010, hittade vi det här gamla hemmanet med två hus, som vi tänkte bygga ihop, berättar Emma. Men det ena huset visade sig vara i dåligt skick. Vi rev det efter att en kompis trillat genom golvet. Det kvarvarande huset var inte stort nog för en familj och hade inte heller vatten indraget.

Emma som är arkitekt började rita på en helt ny tillbyggnad. Den skulle ha utsikt mot skogen och stor nog för att kunna ha rejäla fester i. Det blev ett 200 kvadratmeter stort hus som till synes inte har något gemensamt med det gamla huset, mer än att de är hopbyggda.
dromhus

– Så skulle jag inte uttrycka det, säger Emma. Jag tycker man ska kunna se under vilken tidsepok hus är byggda. Det gamla huset är från 1927, och vårt nybygge ska uttrycka vår tid. På så vis kompletterar de varandra och det blir ändå harmoni fast de är så olika.

Huset har så småningom blivit berömt genom att byggprocessen visats i SVT:s program Husdrömmar, där man fått följa ett antal par som genomfört sina drömhus. Arkitekten Gert Wingårdh har varit med och synat husen med Pernilla Månsson som programledare.

– Det är egentligen en stor festsal som vi skapat, säger Emma. Här finns plats för många gäster. Men vi har även skogen inpå oss – både festens glam och naturens tystnad som vi båda tycker om.

dromhus6 dromhus8

Det handlade om att hitta något att bygga om, det kunde gärna vara en lada, om den gick att göra något av.

dromhus13