Utsikten Ljungskile/Kärr

Bostadskvarteret Utsikten byggs på Utsiktsvägen i Kärr, Ljungskile. Ett område som blir mer och mer populärt på grund av sitt centrala läge med närhet till centrum, badplats, förskola och kommunikationer.

Området består av tolv  ägarlägenheter samt tolv radhusfastigheter. Här har ni det bästa av två världar: Ni äger er lägenhet/radhus med alla de ekonomiska fördelar som det innebär men har även hyresrättens enkelhet och lyx tack vare att samfälligheten har hand om all skötsel på området samt alla fasader. Ditt ansvar är endast innanför väggarna.

Priser:
Ägarlägenhet 2 298 000 :- + en samfällighetsavgift på 654:-
+fond för yttre underhåll 500:-

Radhus (mitten)  2 429 000 :- + en samfällighetsavgift på 654:-
+fond för yttre underhåll 500:-

Radhus (gavel 2 512 000  :- + en samfällighetsavgift på 654:-
+fond för yttre underhåll 500:-

Kontaktpersoner för projektet:

Svensk fastighetsförmedling –  Marika Ström 0730 54 73 43
Dalaträhus – Marie Henriksen 0768 98 72 72
Mer info om projektet finns på Dalaträhus hemsida.

Fakta om ägarlägenheter

2009 införde regeringen en ny bostadsform i Sverige, ägarlägenhet. Denna bostadsform är och  har varit vanlig i hela Europa under en lång tid, dock inte i Sverige.

Enligt de nya reglerna är en ägarlägenhet en tredimensionell fastighet. Det är alltså samma sak som att äga ett småhus fast den ligger på höjden. Med andra ord, du äger din fastighet (lägenhet) och den har en egen fastighetsbeteckning.

Den första frågan vi brukar möta är, på vilket sätt det skiljer sig mellan en bostadsrätt och en ägarlägenhet. Skillnaden ligger i första hand i själva ägarformen. I en bostadsrätt finns det endast en fastighetsbeteckning, där man som bostadsrättsköpare köper in sig och blir andelsägare i fastigheten och får då en  nyttjanderätt på sin lägenheten. Detta brukar inte vara några problem om det är en välskött förening. Problemet är om föreningen har höga lån och de andra andelsägarna kommer i en sådan situation att de inte kan betala sin del av lånet till föreningen. I en ägarlägenhet uppstår aldrig detta problem eftersom varje fastighetsägare sköter sig och sina lån själva.

Det enda ni har gemensamt är skötseln av gemensamma utrymmen såsom fasader, rörledningar och trädgård mm. Till detta fonderar alla fastighetsägare en summa till den gemensamma samfällighetsföreningen som fastslagits i stadgarna. Föreningen har alltså inga gemensamma lån som utgör en hyra utan är mer en form för att hantera de frågor om underhåll som kommer framgent. Detta är därför en tryggare boendeform än bostadsrätt eftersom du inte är beroende av dina grannars ekonomi. Det finns många andra ekonomiska fördelar med ägarlägenheter tex att du har egen  lagfart. Det innebär att du kan belåna och pantsätta den med samma villkor som ett småhus, du kan även överlåta eller hyra ut i andra hand.

dalatrahus logo